Home | Gastenboek | Over ons |

Panamericana   Eurazie   Voorbereidingen   Projekten   Het voertuig  
Nederlands   English
  De reis
  Tijdsplanning
  Landeninformatie
  Reisdagboek
  Links
  De reis: Panamericana
Omdat we voor ons eerste vertrek in april 2002 nog relatief onervaren waren in het reizen met de camper, hebben we onze reis naar Eurazie vrij gedetailleerd gepland. Voor het tweede deel van onze reis naar Zuid-Amerika was er echter a) veel minder tijd en b) veel minder papierwerk te regelen. In de twee maanden dat we tussen de twee reizen thuis waren is het grootste deel van de voorbereidingen opgegaan aan het boeken van de verscheping van de auto en het boeken van de vlucht naar Buenos Aires.

Er was echter ook minder te regelen dan voor Azie, er is bv. maar een land waarvoor je een visum nodig hebt in Zuid-Amerika, en dat is Suriname (alleen voor Nederlanders, alle andere Europeanen hoeven geen visum te hebben).
Ook een carnet de passage is niet nodig. Toen we vertrokken zouden Ecuador en Venezuela nog een carnet de passage verlangd hebben, maar die hebben intussen hun regels aangepast.

Wat echter wel van belang was tijdens de voorbereidingen was de politieke situatie in de landen die we wilden bezoeken, het klimaat, de seizoenen en de kwaliteit van de wegen.

De politieke situatie in veel Zuid-Amerikaanse landen is nogal wisselend en onvoorspelbaar. Tijdens ons eerste bezoek aan Bolivia bv. werd de president afgezet en de wegen twee weken lang geblokkeerd. Toen we een maand later weer Bolivia binnenkwamen was alles rustig en vredig. Beide keren hadden we rondgevraagd en naar informatie over de huidige situatie gezocht voor we Bolivia binnengingen, maar in geen van beide gevallen kon de situatie goed voorspeld worden.

Het klimaat is een andere factor van belang in Zuid-Amerika; je kunt met een niet vierwielaangedreven auto als de onze noch in de winter naar Patagonie, noch in het regenseizoen over de onverharde wegen van Bolivia, Peru of Ecuador rijden. De wegen worden in het regenseizoen snel slechter en veel wegen worden onbegaanbaar, zeker voor normale autos. In het algemeen verandert de toestand van de wegen in Zuid-Amerika nogal snel: beruchte onverharde wegen kunnen intussen geasfalteerd zijn en goede gravelwegen kunnen in een zwaar regenseizoen volledig kapotgeregend zijn.

Uiteindelijk hebben we voor Zuid-Amerika alleen een hele grove planning gemaakt, die we tijdens de reis een aantal keer hebben moeten aanpassen, omdat vnl. de politieke situatie en de wegentoestand pas beoordeeld kunnen worden als je ter plaatse bent.

Omdat we nu intussen bijna aan het eind van onze reis aangekomen zijn, kunnen we in elk geval de gereden route presenteren:

Tijdsplanning
TIP OF THE DAY

Wil je meer weten over de route die wij volgen?
        Meer
TIP OF THE DAY

Zin om ons reisdagboek te lezen?
        Meer